Teamutveckling baserad på forskning
team pro blogg
Team Pro strävar efter att sprida vetenskapligt baserad kunskap om team- och gruppsykologi. Team Pro Blogg är ett led i den strävan.
I Team Pro Blogg sammanfattas aktuell teamforskning och information ur andra intressanta informationskällor - så som föreläsningar, litteraturtips och casebeskrivningar.

2016 > 11
Så har den första leveransen av Team Pro AAR-spel skickats iväg, en liten ask med ett kraftfullt innehåll skulle man kunna kalla det då forskning visat att AAR kan bidra med 20-25% effekt vilket gör det till det mest potenta, och i särsklass mest kostnadseffektiva, redskapet som existerar för teamutveckling.
AAR har visat sig ha större effekt om man genomför dem med en klar och tydlig struktur och syftet med AAR-spelet har varit just att tillhandahålla en sådan struktur i form av ett kortspel som ska vara tämligen enkelt att genomföra för en grupp även vid de tillfällen man inte har någon extern facilitator till hjälp.
Grundstrukturen i ett AAR-spel är som följer:
- Teamet bestämmer ett AAR-projekt (ett uppdrag, en tidsperiod, ett möte, en match etc.) som får utgöra underlag för den kommande AAR.
- Teamet formulerar ett eller flera mål med projektet.
- När projektet är genomfört samlas teamet och spelar AAR-spelet som består av en lek med kort på vilka det står skrivet en rad olika teamprocesser (beteenden, attityder, känslor).
- Rundan inleds med att man utvärderar ifall målet/målen med projektet uppnåtts eller inte.
- Därefter tar man kortleken till hjälp för att identifiera vilka processer som fungerat bra (bidragit mot måluppfyllelse) och vilka som kunde ha fungerat bättre under projektet.
- Kopplat till dessa utformas en handlingsplan och en ansvarsfördelning.
- Handlingsplanen följs upp enligt tidplan vilket renderar en spelpoäng för denna omgång.
- Därefter bestämmer teamet ett nytt AAR-projekt och påbörjar processen på nytt.
Det ska bli oerhört spännande att få ta del av AAR-spelares upplevelser och erfarenheter framöver.
Här kommer nästa del i temat After Action Review. Idag tittar vi närmare på en studie av Eddy, Tannenbaum och Mathieu (2013) som dels undersökte effekterna av AAR när teamen själva leder AAR-sessionerna utan inblandning av någon extern facilitator och dels om det spelar någon roll ifall teamen i sådana fall får för stöd i genomförandet av AAR-processen.
I ett par blogginlägg framöver kommer vi att titta närmare på After Action Reviews - eller Team Debriefs om det ofta också kallas. Vi börjar med en studie av Villado & Winfred (2013) som undersökte huruvida AAR hade olika effekt på teamprestation beroende på om den var av objektiv eller subjektiv karaktär.
Senaste inläggen
- Effektiv teamutveckling
- Teambuilding, vad ger det egentligen?
- To team or not to team i ny förpackning
- Individuella eller gemensamma mål i team?
- Hur är klimatet i ditt team?
- Boksläpp - En liten bok om mål!
- Reflektera mera!
- Ett litet inlägg om teamlärande
- Tema After Action Review: Att spela AAR
- Tema After Action Review: AAR utan facilitator?
Arkiv
Etiketter
värderingar promes teamklimat reflexivitet transformerande roller intervjuer fotbolls-em nasa processmål prestationsmål kontrollerad motivation riktiga team teamsammanhållning teamlärande vårdkvalitet kontraproduktivt beteende premier league beslutsfattande team pro inventory positiva känslor motståndskraft gruppsykologi förtroende informationsutbyte konflikthantering rekrytering ledningsgrupper hälsa resultatmål motivation tillit ledningsgruppsutveckling ledarskap after-action reviews målstyrning teamprocesser målsättning aar teamutveckling team effektiva team teambuilding teamledarskap grupputveckling mål grupprocesser teamprestationer innovation mångfald teamträning tpi personalomsättning teamstorlek stefan söderfjäll sjukvården team debriefs intelligens synliggöra individen evidensbaserad autonom motivation engagemang lärandemål to team or not to team sveriges hr-förening urval feedback meta-analys belöningar krisledning team pro workshop gemensamma tankemodeller gruppstorlek forskardagen personlighet konflikter multifunktionella team begåvning månadens medarbetare beröm krisledarskap